Saturday, October 19, 2013

BUAH REDAN ATAU BIJAN .


gambor nie kabur sikit yer . .




comel x ???





rangup giler tau . . . xsedar diri mengunyahnya . 



Juga ada yg panggil buah rotankan. . . hehe. Ape-ape pun gelaran kuih nie yg pasti ianya memang sedap dan rangup.

Buah Redan aka Buah Bijan / Rotan.
Resepi  : ai em izah.

Bahan-bahan:
1 peket tepung pulut
1 cawan santan pekat
3 biji telur
6-7 sudu mkn gula pasir
air ( secukupnya ) atau santan cair
bijan

Cara-cara:
1. Blend telur dan gula terlebih dahulu.
2. Sediakan bekas utk meletakkan tepung, tuang telur yg di blend dgn telur , santan dan gula.
3. Uli kesemua bahan hingga sebati . Jika adunan masih keras leh tambah santan cair atau air. Uli lagi         hingga mendpt adunan yg boleh digentel.
4. Gentel kecil-kecil dan golekkan atas bijan. Buatlah utk sekali menggoreng , setelah sedikit perang           angkat dan toskan minyaknya.
5. Buat lagi sehingga habis kesemua adunan.

p/s : xboleh digentel hingga habis adunan baru goreng nanti adunan akan mengembang lebih besar.dn             x cantik.

No comments:

Post a Comment