Dan , aku pun bawa sedikit ke tempat keje utk menjamu kenkawan sbb ade antara teman2 yg xpernah makan burung puyuh so aku nak bagi deme merasalah jugak . Alhamdulillah dorang pun suke, ade teman sekerja bangsa cina yg kata " burung nie buat rendang lagi sedap maaa, aku biasa makan yg goreng jer ". . . hehe. Yg aku dok berfikir sambil ketuk2 jari kat dagu. . .oooo gitu yer. . . hahaha.
sedap banget. . . utk brekfes. . . hehe
aku letak byk daun kunyit. . .lebih sedap rasanya.
dah siap terhidang TAPI teh '0' lum siap utk sama2 berposing. . .hehe
RENDANG BURUNG PUYUH.
Resepi : ai em izah
Bahan-bahan :
10 ekor burung puyuh yg telah dibersihkan dan dibelah 2.
1 liter santan (aku x asingkan yg pati . . lebur je semua sekali )
1 cawan cili blend ( nak lebih pedas leh tambah cili padi )
bawang merah 5 ulas *
bawang putih 3 ulas *
1 inc halia *
1 inc kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas *
1 sdk rempah ketumbar*
1 sdk jintan halus*
1 sdk jintan kasar*
3 atau 4 biji buah keras*
4 btg serai*
# bertanda * dikisar halus , rempah2 disangai then kisar kering #
1 peket kecil kerisik (rm1.60)
asam keping
daun limau purut
daun kunyit ( aku guna 3 helai yg dihiris halus)
cara-cara :
1. Semua bahan di masukkan ke dalam kuali kecuali daun limau dn kunyit serta kerisik yg akan di masukkan tika kuah hampir kering.
2. resepi nie main campak-campak jer xperlu nak tumis bagai . resepi family yg xde sukatan terperinci sgt. . . kalau ade yg rasa perlu ditambah dn dikurangkan pun boleh.. kita yg buat dia. . . Mudahkan. (^_~)
No comments:
Post a Comment