Firstime aku merasa kudapan nie masa hari raya puasa yg lepas kat rumah makcik di Perak . Sangat rangup dan xpuas setakat nak mkn 2 atau 3 keping . . hehe . Aku tertanya-tanya gak cmnerlah nak buatnyer . . errrmm. Dengan harga sebalang yg kecil mencecah RM25 bg aku agak mahal berbanding jika dibuat sendiri yg kosnya leh buat lebih dr itu.
Alhamdulillah , dgn izin Allah setelah lama mencari , aku menemui resepi nie kat dapur rumah Bicara kak Nor. Terima kasih kak , krn sharekan resepi nie. Memang sodap dan rangup . Dan seperti biasa kenkawan sekerja adalah juri utk setiap resepi baru yg aku jumpa and try. . . haha :D seronok dorang tau . . . aku pun memang suka sgt nak mencuba resepi2 yg ada.
Oklah jom layan gambar dulu then baru resepinya yer. Kak Nor (bicara k.Nor) minta izin share kat sini tau. . .
sebelum dibakar cengginilah rupanya . . .
mengancam x ??/
yg nie nampak pucat jer. . . . bedak xrata . . hehe
ALMOND CRISPY or FLORENTINE COOKIES.
Sumber : nooriahnaim.blogspot.com
Bahan-bahan :
200g tepung florenta
200g badam keping ( aku ubah ke 140g badam keping + 60g pumkin seeds )
100g kuaci ( dah buang kulit )
20g bijan hitam dan putih.
Cara-cara :
- badam, pumkin seeds dan kuaci dipanggang dalam oven suhu 160'C selama 5-10 minit .
- gaul semua bahan dalam satu bekas , biar rata .
- ambil loyang jenis loose yg biasa kita guna utk kek cheese no bake tu . . then ratakan jgn terlalu nipis.
- bakar dalam oven dgn suhu 160'C selama 10-15 minit.
- keluarkan dr oven then potong ikut saiz yg dikehendaki tika panas2. ulangi proses hingga habis adunan. Siap , leh simpan dalam balang kedap udara.
waaaa..tahniah kak..super jadi nie...tie leh order
ReplyDelete